Skip to main content

Toen en nu header

Het leven als kind op de boerderij, een jaar rond: 1965

Het was niet alleen lang - maar vooral leve de lol op de boerderij. Vanaf de leeftijd van 10-11 jaar was het flink aanpoten. “De hand uut de mouwe steake” op woensdagmiddag en op zaterdag maar ook tijdens de schoolvakanties. De zaterdagklusjes bestonden voornamelijk uit de plets griessele en de auto wassen. In de winter moesten er knollen worden geplukt en mangelen uit de kuil worden gehaald om er het vee in de stal mee te voeren. ’s Avonds moest er water worden gepompt voor de koeien. Zolang de koeien bleven drinken, ging de handpomp op en neer.

Omstreeks half mei, als de suikerbieten begonnen te groeien, moesten deze worden uitgedund en op één worden gezet. Met juten zakken om je knieën gewikkeld vastgebonden met touw en al kruipend over het veld, wat enkele weken in beslag nam, moest je dit klusje klaren.

In juni begon het hooiseizoen. Het hooi met paard en hooihark in de dijken harken zodat het gemakkelijk op de ruiter kon worden gezet waarna het kon drogen en afsterven. Vervolgens ging je met het paard het land eggen ofwel met de cambridgerol om de kluiten te breken. Vaak was het snikheet als de hooibalen geladen moesten worden om daarna op een nòg hetere hooizolder onder het pannendak gelost moesten worden.

In augustus begon de oogst van het koren. Met een zelfbinder achter de trekker werd het koren gemaaid, daarna werden de garven bij elkaar in gasten opgezet. Nadat alles was afgestorven moest het worden afgevoerd naar de korenmijt die garf voor garf werd opgezet.

In september moesten de piepers gerooid en geraapt worden. Mand voor mand werd dan in de wagen gekieperd. Meestal was het dan de oogst van de piepers met de Bergse kermis, de eerste zondag van oktober, weer achter de rug.

In oktober en november was de periode dat de suikerbieten uit de grond moesten, dat was zwaar werk. De bieten werden met de hand uit de grond getrokken, ze zaten vaak erg vast met hun wortels in de aarde gegroeid. Vervolgens werden ze mooi recht in de rij gelegd zodat met een schop het loof er afgestoken kon worden. Daarna werden ze met een bietenriek op een wagen geladen en naar de loswal in Aijen gebracht waar ze op het schip gingen. Het bietenloof ging de silo’s in en werd als veevoer gebruikt.

En zo kwam december en het einde van het jaar in zicht.

  • Hits: 607