Giesen-Stiphout
(Families Nieuw Bergen)Fam. Giesen-Stiphout
Bewoners: Rijksweg 13
65NB | Bewoners: Rijksweg 13 |
Smederij, gebouwd in 1931 , woning gebouwd in 1932. | |
1932 | Theodor Giesen *1901 uit Walbeck, smid, gehuwd in 1932 met Maria Stiphout * 1907, uit Merselo . |
Kinderen: Bernardus *1933, Martinus *1935, Anna *1936, Petrus *1938, Johannes *1939, Hendricus *1941, Theodorus *1942, Jozef *1944, Willem * 1948. | |
1960 | Na 1960 woonde hier Hendricus Giesen *1941, gehuwd met Riek van Veghel *1942, uit Well. |
Hier woonde Thei Giesen "de smid van de hei" genoemd, gehuwd met Maria Stiphout uit Merselo.
Als landbouwerszoon uit Walbeck zocht hij na de Duitse resessie zijn toekomst hier.
In 1931 bouwde hij de smederij en later het woonhuis op een perceel geheten het Schoor.
Hij kocht het van Jaspers (de Flammert)
Met zes van zijn negen kinderen groeide het grofsmidswerk uit tot het in de regio nog steeds bekende Installatie-bedrijf.
Na zijn pensioenering in 1970 heeft zoon Ben de bedrijsruimte overgenomen en er zijn bedrijf gevestigd.
Het woonhuis is overgenomen door zoon Harrie en door hem bewoond.
Familie Thei Giesen 1955 Ben Teng Annie Piet Jo Harrie Theo Sjef Wiel
Thei en Marie Giesen-Stiphout
50 jarig Huwelijk
Thij (smid) Giesen en Maria Giesen-Stiphout 50 jaar getrouwd
Thij (smid) Giesen en Maria Giesen-Stiphout 50 jaar getrouwd (1972)
Fietsen, dat het een lieve lust is
NIEUW BERGEN — Komende vrijdag vieren Thij Giesen ('smid' genoemd) en Maria Giesen-Stiphout uit de Keulerstraat hun 50-jarig huwelijksfeest. Zij werden afgelopen maandag een halve eeuw geleden, op 25 oktober 1932, in de echt verbonden.
Om 10.30 uur is er in de parochiekerk van de H. Petrus een mis uit dankbaarheid en gelegenheid tot feliciteren is van 18.00 tot 19.30 uur in zaal Tissen aan het Raadhuisplein.
Maria is afkomstig tot Merselo, Thij uit het Duitse grensplaatsje Walbeck. Daar werkte hij aanvankelijk bij een boer om vervolgens een opleiding te volgen, waardoor hij smid werd. In 1924 kwam hij naar Nederland, naar Merselo. Duitsland beleefde destijds zijn grote crisis. Geld had geen waarde meet, mar de Hollandse gulden was heel gewild. Een weekloon van f 3,- plus de kost was bepaald aantrekkelijk. Kermis Tijdens de Venrayse kermis raakte het definitief 'aan' tussen Maria en Thij. Daarmee is niet gezegd dat zij zich direct als stel aan de buitenwacht konden presenteren. In een tijd dat men in Merselo vooral 'onder en' trouwde, was een dergelijke verhouding niet zo vanzelfsprekend. Het duurde en half jaar voordat Maria ja kon zeggen. Een ja-woord dat al meer dan 50 jaar fier overeind blijft. In '32 ging men richting Bergen. Daar werd en woonhuis en werkplaats gebouwd. 'Er was toen werk zat', aldus Thij. Begonnen als smid, bekwaamde hij zich later ook op het gebied van elektriciteit en waterleiding. Thij en Maria vormden het eerste paar waarvan in '32 in de nieuwe kerk van Bergen het huwelijk ingezegend werd. Voor die kerk had Thij overigens het ijzerwerk gemaakt. In de oorlog werd veel vernield, later weer opgebouwd. Het echtpaar Giesen kreeg 9 kinderen, 8 zoons en 1 dochter. De zoons zochten hun opleiding veelal in de branche van hun vader. De oudste nam de zaak in Nieuw Bergen over en breidde deze uit. De 9 kinderen zorgden op hun beurt weer voor 'n 'Nachwuchs' van 20 kleinkinderen (13 meisjes en 7 jongens). Hard werken Terugblikkend constateert Thij dat 'het hard werken was'. 'Ik moest het helemaal opbouwen. Ik kende niemand.
' Dat harde werken is echter geenszins ten koste van zijn gezondheid gegaan, want afgezien van het feit dat hij niet zo goed hoort heeft Thij (81) een prima gezondheid. 'Hij zat laatst nog voor de antenne boven op het dak', zegt zijn vrouw ter illustratie van zijn vitaliteit. Zelf kent zij (74) ook geen gebreken en is met dansgroep, gymgroep, welfare, kienen, lezen en handwerken nog volop in de weer.
'We homes nog tijd tekort', zegt zij. Het ouderlijk huis krijgt veel aanloop ('wel 50 man in de week'); daarnaast wonen zij prettig in 'een goede buurt'. Voornaamste hobby van Thij op dit moment • is fietsen. 'Hij fietst ontzettend veel, kijkt graag naar de natuur', aldus Maria. Daarbij gaat hij flinke afstanden niet uit de weg. Zo fietste hij in drie dagen naar de bedevaartsplaats Banneux. Misschien een idee voor demissionair Minister president en fietsliefhebber Van Agt om vitaliteit en anderszins te herwinnen.