ULO gebouw tijdelijk in het Jeugdhuis Nieuw Bergen
Op 5 november 1961 heeft de Commissaris van de Koningin, mr. dr.F. Houben de eerste steen gelegd van het jeugdhuis.
Hierbij waren aanwezig: De heren J.Zeekaf, pastoor J.Peeters, dokter J.Schreurs, deken W.Janssen uit Gennep, burgemeester J. van Kempen, mgr. P.Moors, bisschop van Roermond, P.van Mil en Knoops. In het Jeugdhuis (later Centrum de Vennen) werd een tijdelijk onderkomen voor 2 parallelklassen van het eerste leerjaar ULO gevonden. In 1962 mochten de leerlingen naar het Industrieterrein.
ULO gebouw op Industrieterrein Nieuw Bergen
Van 1962 tot 1968 is de ULO ondergebracht in deze fabriekshal. Daarna heeft de gemeente deze hal verhuurd aan de broeders Jennissen, die hier hun lijstenfabriek hebben ondergebracht.
Op 11 juli 1962 heeft burgemeester J.W. van Kempen dit tijdelijk schoolgebouw officieel geopend nadat het door door kapelaan A. van Dijk was Ingezegend.
Dit gebouw met 4 leslokalen is sinds het voorjaar 1962 gebruikt voor het onderwijs . Vanwege de uitbreiding van het aantal leerlingen is in 1966 naast dit gebouw een houten noodlokaal opgericht,
Van oktober 1966 tot juli 1968 is dit gebouw tevens gebruikt als vergaderplaats van de gemeenteraad. Dit is later ook gebeurd met de aula van de nieuwe school totdat het nieuwe gemeentehuis van Bergen in het najaar van 1969 gereed was.
Dagblad voor Noord-Limburg 24 mei 1968
MAVO gebouw aan de van Bergen-, van Straelen-, en van Bijlandtstraat in Nieuw Bergen
De eerste steenlegging voor de MAVO door burgemeester l.H.H. Huyben heeft plaatsgevonden op 28 november 1967.
Overzicht van de bouw van de MAVO
In 1968 verhuisden de leerlingen van het Industrieterrein naar de van Bergenstraat in Nieuw Bergen.
Mavo achterzijde
Opening van de school v.l.n.r. directeur M. van de Maat. de bestuursleden mevr. M. Volleberg, en de heren G. Maas, J. Donker, G. Braun, en J. Peters alsmede geestelijk adviseut A. Geurts
Na het begin met 40 leerlingen in september 1961 is de belangstelling voor de uloschool flink toegenomen. In 1964-'65 werd begonnen met 123 leerlingen. Het schooljaar 1970-'71 is begonnen met 155, 1973-'74 met 275, 1976-'77 met 363, 1978-'79 met 388 en 1979-'80 met 390 leerlingen. In de jaren 80 liep het aantal leerlingen terug van bijna 400 naar 264.
Artikel Wegwijzer: 12 en half jaar ULO Mavo Bergen 1974
Vacature leerkracht
Eerste directeur was M. van de Maat. Tweede directeur was J. Kersten.
Enkele leslokalen van de MAVO
Aardrijkskundeles
Computerles
Handenarbeid
Natuurkunde
Mavo en Klimop achterkant van Bijlandtstraat 1982
Sinds de eerste steenlegging van de Mavo op 28 november 1967 heeft deze uil in de hal geprijkt als symbool van de wijsheid.
Als u zich afvraagt waar de 'wijze uil' na de sloop van het gebouw is gebleven, kijk dan naar de volgende foto.
Met dank aan Jac Kersten die de foto genomen heeft in zijn tuin.
Schoolreizen
Op deze lijst met namen staat Ida Clevers. Zij is echter niet meegeweest naar Londen.
Schooljaar 1986-1987 Kurhaus Scheveningen
Klik hier voor foto's schoolreis
1. schoolreis tweede klas 1963 2. schoolreis 1965 zwembad Delft 3. schoolreis 1986-1987
4. schoolreis 1965 Hertenhorst Delft 5. eerste eindexamenklas 1965 6. schoolreis 1980 naar Londen
Einde Mavo
Artikel: Dagblad van Noord-Limburg
Reunies van 2011 - 2014 - 2024
Jan Koppes op gitaar
13-04-2024 werd een een reünie van de examenklas uit 1981 georganiseerd door oud-leerlingen Hans Lemmen, Monique Keijzers, Wilga Jacobs en Marjon Broere.
Bron: Maasuinen Centraal
Foto: Marjon Broere
Langste afstand afleggen
Bijna nergens in het land moeten kinderen gemiddeld zo'n lange afstand afleggen naar hun middelbare school als in de gemeente Bergen.
Herinneringen
Herinneringen Marcel Franssen
Ik heb van 1977 t/m 1981 op de MAVO gezeten. Het was volgens mij best wel een strenge school, want je mocht het terrein niet af, alleen de 4de klassers mochten een rondje om het gebouw lopen tijdens de pauzes. Om twaalf uur mocht iemand uit de klas een grote kan thee halen, die de concierges (Piet Smits en Ser Custers) hadden gezet. We moesten ons brood namelijk in de klas opeten. Soms was er geen thee, dan had iemand er tabak of zo ingedaan.... Om 14.00 ging de school uit. De reden van dit vroege tijdstip was, dat dit de leerlingen de gelegenheid zou geven om beter hun huiswerk te kunnen maken. Het lerarenteam was een bont gezelschap, zo herinner ik me. Het meest is me bijgebleven dat Dhr Houben, bij de allereerste les, me meteen de klas uitstuurde: "ERUIT! En kom niet eerder terug dan wanneer je een doos potloden hebt gehaald!" Dat was even schrikken, hahaha! Dhr. Kersten, als adjunct- en later directeur gaf de klas in de aula onverwachte overhoringen wanneer een les uitviel. En dan trok hij zijn broek flink op. Sonnemans had wel eens van die aparte buien, ging dan de krant lezen, met een gaatje erin. zo kon hij iedereen in de gaten houden. Andere leraren uit mijn periode waren: Jan Laarakker ("maak een dun lijntje zo groot als een muggenpiemeltje".... , Peters ("I beg your pardon? Is this your handbag?"), Louis Rutten (vertelde vaak over als hij weer een prijsvraag had gewonnen), Janssen (zijn voorlichting was befaamd), Wim van de Heiden (lieve man), Fat en Moet Erkens (altijd bidden bij Moet, een vrouw die niet met zich liet sollen), Joep Mol (had zo nu en dan hoofdpijn, dan moest je oppassen), Vergeldt, Piet Huijs, Pécasse, Van der Maat (zoon van) en Henk Gerrits, de gymleraar. Ik denk dat de school kwalitatief hoogwaardig onderwijs leverde, omdat de leerkrachten bij de leerlingen flink de vinger aan de pols hielden. Dit in tegenstelling tot het Elzendaalcollege Boxmeer (Havo/VWO), waar het vooral op zelfstandigheid aan kwam.
Allerlei herinneringen
Ahh nostalgie met hele mooie tijden, fijne klasgenoten en ontdekkingen.
Mooie tijd gehad op de Mavo in Bergen. Ook de schoolreizen naar Luxemburg en Ameland waren geweldig.
Die leerkracht Frans van de vacature in 1976 is Louis Rutten geworden.
Leraar S, die z'n domein aan het einde van de gang op de begane grond had, noemde ons "simpele zielen, brandhout en knarrepietjes". Hij heeft vele aanwijsstokken op z'n bureau kapot geslagen. Nadat de stokken op waren, sloeg hij met een grote schroevendraaier. Waar de 4 televisies voor dienden die aan het plafond hingen, heb ik nooit begrepen.
Ooit moesten we een proefwerk Frans maken. De avond van tevoren had ene G L-H het raam op kiepen gezet en de opgaves verdeeld. Wat opviel was dat T vd P uit A plots een 9 had. Toen had monsieur Louis het door. Tijdens de les werd door Louis menig stuk bordkrijt geconsumeerd (echt waar). Bon journee Louis.
Herinneringen van 'Schoolbank'
Dit is een greep uit herinneringen van Schoolbank. Wil je meer herinneringen lezen, dan zul je je eerst moeten registreren.
Om te registreren, klik hier
- Raadplegingen: 2986