Kapel bij het kruispunt  

39B Kapel

Verdwenen kapelletjes in het kerkdorp Bergen.

In de kern van het dorp Bergen stond vroeger op het kruispunt veerweg-weg naar Heukelom en de weg naar de rijksweg een Mariakapelletje. Aan de achterzijde was een pomp aangebracht, deze werd in 1928 verwijderd en in de nis werd een H. Hartbeeld geplaatst. In het begin van de dertiger jaren werd dit kapelletje afgebroken, omdat het een hinderlijk verkeersobstakel was en omdat het de aanblik ontsierde van het ervoor gebouwde gemeentehuis.

Het oude St. Petrus-kapelletje op het eind van de oude Kerkstraat.

Het werd steeds gebruikt als een rustaltaar tijdens de sacramentsprocessie. Het werd verzorgd door de kerk van Bergen.

Het kapelletje was in de laatste oorlog zwaar beschadigd en de ruïne werd tenslotte niet meer opgebouwd. Op deze plaats staat tegenwoordig een woonhuis.

Kapellen en Kruisen in de gemeente Bergen.

Ze werden gebouwd vanaf 1600 door boeren, kasteelheren, geestelijken maar ook door gewone mensen. Men moet zich voorstellen dat het in vroegere tijden overal erg rustig was in deze streek, er waren geen straaljagers, auto’s, tractoren, etc. Kortom, het enige wat men hoorde was het geluid van mens en dier.

Op de stilste plaatsen werden toen door de mensen deze kapelletjes of kruisen neergezet om zich soms te bezinnen of te genezen van een bepaalde ziekte of te redden van de dood, want de medische verzorging was in die tijd nog niet zo als nu.

De kapelletjes zijn vaak voortgekomen uit veldkruisen.

Volgens de overleveringen was het kruis van Christus vervaardigd uit lindehout, daarom waren de houten kruisen meestal ook van lindehout en werden er bij de kapelletjes lindebomen aangeplant.

Reeds bij de oude cultuurvolken in Europa was de linde hoog in aanzien, onder de lindebomen hadden vergaderingen plaats evenals de rechtspraak.

De oude, bij de kapelletjes aangeplate bomen zijn maar op enkele plaatsen behouden gebleven.

 

Zoeken