Herinneringen aan Crappa
Gerrit van Dijck
Volgens mij waren Mevr.Triepels, kapelaan Thijssen en Jan van Brekel de mensen van het eerste uur. (alle 3 overleden.) Ze zaten in de jeugdcommissie vanuit de gemeente. De oprichting is 1970/71 geweest, want in 1981 hebben we 10 jarig bestaan gevierd. Verder weinig bekend van de beginjaren. Ik heb verder ook geen documentatie meer. Ik heb nog een ontheffing drank en horecawet van jan.1975 voor stichting open Jeugdwerk, waar ik als beheerder optreedt namens de stichting. Mevr Triepels was de eerste voorzitster en een bestuur met o.a. Koos Kroon, Geert Daemen en Gerrit van Dijck. We kregen ondersteuning van jeugdwerkers: Gerrie Swinkels en Kees Moerkerk, o.a. Er volgden nog verschillende voorzitters o.a. Bert Aapkes, Jo Steijvers allebei overleden, Verhoef, Gemma Odijk en Gerrit van Dijck en Jan Pingen.
Er werden van allerlei activiteiten georganiseerd zoals: optreden van bands, thema avonden, sportevenementen, gesprekgroepen voor mannen en vrouwen. Deelname aan verschillende sportevenementen in de regio(gemeentelijke voetbal toernooi in de sporthal.o.a.)
De soos trok bezoekers uit de gehele regio. Met soos Merlin hadden we een uitwisseling van bands die een tournee maakten door Nederland. Zo traden er verschillende bands op uit het buitenland zoals: Amerika en Engeland en uit Nederland Doctorandus P.
In 1981 hebben we het 10 jarig jubileum gevierd met muziek en een rommelmarkt.
We moesten elk jaar de boekhouding inleveren voor goedkeuring en onze activiteitenkalender voor komend jaar. We werden toch beschouwd als een klein bedrijf, bij de gemeente Bergen. We moesten ook borg betalen aan Heineken.
Niet iedereen was blij met de komst van Crappa, volgens sommige mensen, gebeurden er allerlei dingen die niet door de beugel konden. Veel problemen zijn er echter nooit geweest. Het was een mooie ervaring, de jeugd mee laten beslissen en verantwoording geven voor de dingen die ze zelf willen.
Wanneer ik het bijltje erbij neer gelegd heb, moet in de jaren 1983/84 zijn geweest?
Gerrit van Dijck
Herinneringen Jan Pingen
Ik was inderdaad sooslid van Crappa. Bij de restart samen met Koos Kroon. Mien Tripels was toen bestuurslid in die tijd. Net als Gerrit van Dijck. Samen met o.a. Koos Kroon, Geert Daemen (volgens mij overleden). Ik was in die jaren barman en heb veel ander werk verricht met de anderen. Bij de eerste oprichting was Herman Krieken en een zoon van de Bergse politieagent Veger.
Het blijven allemaal mooie herinneringen: De bar, het plafond, de tv kamer en de flipperkast kamer en het muziekhok . En vele bekende personen. Ikzelf was zeer actief, bijna dagelijks in de soos van 1972 t/m najaar 1975.
Het is al weer 45 jaar geleden dat ik Nieuw Bergen heb verlaten. Als ik in gesprek kom met de oude garde komen veel herinneringen naar boven. Ik heb vroeger en nog op afstand mijn hart aan Crappa verpand.
Jan Pingen
Herinneringen Cor Donné
Soos Crappa, de Soos in de volksmond. Ik heb er in mijn puberjaren heel wat dagen doorgebracht.
Ik zal een jaar of 14 zijn geweest, in 1971 dat ik voor het eerst via het bekende trapje binnenstapte in het smalle gangetje achter de voordeur.Crappa. Ik meen me te herinneren dat die vreemde naam refereerde aan een poster van toenmalig popicoon Frank Zappa, zittend op een wc. Frank Zappa on the Crappa.
Hoe dan ook, er was een nieuwe voorziening voor jongeren en ook voor de categorie basisschool-af werden de deuren opengezet. Met enkele leeftijdsgenoten werd ik gevraagd om op de eerste open dag, ik meen op een zondagmiddag, mee te doen aan een van de activiteiten. Het was iets van creatief houtbewerken, uiteraard onder begeleiding. Nog lang heeft het knutselresultaat, een spin in een web in een houten raam, als decoratie op mijn slaapkamer gestaan. Namen die me te binnen schieten van initiatiefnemers en begeleiders van het eerste uur: Jos Schelbergen, Ria (?)van Mil, beiden van de Lindenlaan, Mien Triepels, Jeanne Buffaert, Herman van Krieken. Ik weet eigenlijk niet meer of ik toen regelmatig in Crappa te vinden was. Pas later, zo rond 1973 bezochten we de soos vaker. Zeker als er een bandje optrad. Op het kleine, schuine podium in de centrale ruimte. Een wonder hoe daar een hele band, inclusief geluidsinstallatie op paste. Ik zie nog de fraaie, fantasierijke schildering van wijlen Geert Daemen voor me die de achterwand van het podium sierde.
Het was volgens mij vooral een groep van Geerts leeftijd, 18+, die in die periode actief bij beheer en programmering betrokken was. Ik herinner me Geert Daemen, Jan Pingen, Koos Kroon,
Arnold Geurts. Maar er zullen vast meer mensen voor de soos in de weer zijn geweest. Gerrit van Dijk had volgens mij in die tijd al de rol van formele beheerder. Daar moest je 21+ voor zijn. Ook de naam van wijlen Bert Aapkens schiet me te binnen als een van de volwassen bestuurders.
Rond een ingrijpendere verbouwing in 1974 of `75 raakte ook mijn vrienden en ik steeds meer betrokken bij de soos. We hielpen en klusten mee. En werden later ook actief bij het organiseren van openbare activiteiten. Eigenlijk vooral dingen die we zelf leuk vonden: live muziek, disco avonden (ik zie nog onze cult d.j. uit eigen gelederen op het podium staan met zijn
“Pemske go home show”), thema avonden, af en toe een film avond en natuurlijk was het vaak gewoon een beetje rondhangen. Voor ons, scholieren met meestal nauwelijks een cent te makken, een ideale plek om bij elkaar te komen. Allemaal heel onschuldig, zonder ongeregeldheden of gedoe. De volgende ochtend werd alles gewoon weer netjes schoongemaakt, onder toeziend oog van onze beheerder. Regelmatige bezoekers en soos vrijwilligers uit mijn kennissenkring van toen waren o.a. Jos Rühl, Ronald van de Horst, Wim Remmen, Funs Donné, Sandor Dömel, Truus van Dijck, Math van Triel, Karel Jennissen, Bert de Cock, Eric de Jonge, Marga Ponjee, Frans Valcks, Lenie de Kok.
In die periode organiseerden wij zelf soms ook disco-zondagmiddagen voor kinderen van de brugklasleeftijd. En misschien zijn uit die groep later weer jongeren opgestaan die het stokje en de sleutel van Crappa hebben overgenomen. In ieder geval liepen onze wegen, vaak door verkering, studie of werk, steeds meer ook in andere richtingen. Ik weet niet meer precies wanneer Crappa langzaam aan passé werd voor ons. Maar volgens mij werd het beheer na ons fanantiek overgenomen door een Bergs-Afferdse vriendengroep rondom Wiel Derkx. Kwam de regelmatige terugkerende Blues Brothers play-back act niet uit hun gelederen? En werd de Spargelband niet een soort van huisband in die periode?
Inmiddels zijn we allemaal de 60 ruim gepasseerd. We zouden met deze leeftijd dus allemaal beheerder van de soos mogen zijn.
Maar ja, Crappa is niet meer.........Maasduinen Staete lonkt.
Cor Donné
Herinneringen Wim Remmen
Deze herinneringen komen bij mij naar boven:
Meedoen aan jaarlijkse volleybaltoernooi.
Spruiten schoonmaken voor geld voor geluidsapparatuur.
Optredens van diverse bands uit binnen en buitenland. Vaker de Engelsman Michael Robinson.
Kampioenschappen in vreemde zaken: barkrukspringen (zo vaak mogelijk over de kruk bokspringen). Langste schil schillen van een aardappel.
Flipperen. Buiten in de zitkuil barbecuen en bier.
Bouwmaterialen verzamelen bij diverse bouwplaatsen: resultaat was middag politiebureau met een reprimande van politieagent Veeger.
Mocht zelf nog optreden als discjockey met de 'Pemske Go Home Show'. Alles ging fout maar dat was het succes.
Volwassen bestuursleden waren verplicht: o.a. Bert Aapkes, Jo Steijvers, Gerrit van Dijk, Mien Triepels
Mooie muurschildering van wijlen Geert Daemen.
De ongelofelijke geur van verschaald bier en andere dingen als je corvee had de dag na een drukke avond.
Optredens van goochelaars, illusionisten, fakirs etc.
Wim Remmen
Herinneringen Wiel Derkx
Belangrijk om te noemen zijn waarschijnlijk de optredens die er twee wekelijks plaatsvonden, een keer op zondagmiddag en de andere keer op zaterdagavond, dit was tijdens de hoogtij dagen vd soos (1975-1980). Roemrucht waren de oud op nieuw feesten waar bij de soos omgetoverd werd tot een tropisch paradijs door kubieke meters geel zand naar binnen te kruien. Helaas was het aantal vrijwilligers voor het opruimen vele malen kleiner dan bij het naar binnen kruien.
Tweede kerstdag was er ook altijd een optreden. Er was een keer een Nijmeegse band gecontracteerd, maar die belden af omdat de gitarist een been gebroken had, maar ze hadden een alternatief: een Nederlandstalige band waar we niet echt op zaten te wachten, Nederlandstalige pop/rock was nog niet echt populair in die tijd. Maar vooruit dan maar, omdat er geen andere band te krijgen was. Bleek die NL-talige band de Frank Boeijen Groep te zijn. Een jaar later onbetaalbaar voor de soos. Bekende bands die in die tijd bij Crappa optraden waren oa: Diesel, Powerplay, Jansse Bagge Bend, the Scene en Doe Maar.
Een band die regelmatig optrad was de Spargelband, een lokale band met bandleden uit Bergen en Afferden die op zaterdag de soos gebruikten als oefenruimte. De huur bestond uit een gratis concert.
Er waren ook playback acts. Georganiseerd door Math Weijers, Marc Reiniers en ik zelf. De playbackavonden waren topavonden.
Wiel Derkx
Herinneringen Facebookgebruikers
Dit gebouw is gebouwd door Frits Crijns. Deze had er destijds een textielfabriek in. Er werden o.a. ripfluwelen broeken en jassen gemaakt. Weer later de Levensschool en daarna Soos Crappa.
Optreden van Kets'n Doks in de soos, toen Step-In geheten. Ondergetekende was de drummer....
Hypnotiseur
Whale kwam daar gelukkig regelmatig spelen. Twee nummers ooit op Limburgse CD terecht gekomen
Jam sesions en de Spargelband!
Toen was er idd echt veel te doen in Bergen. Ieder zijn plekkie, de Vennen, de Grot, 't Kluske, Soos, dancing Tissen.....
Alles mocht zo'n beetje...top tijd zeg.
Ooit nog eens kort en klein geslagen door een Molukse gemeenschap uit Mook. Is toen een paar maanden gesloten geweest. Ruzie kwam daar regelmatig voor, vandaar dat het toen gesloten werd.
Fles bier 1 gulden, het rook er wel muf.
Facebookgebruikers
Herinneringen Marcel Franssen aan Step-In
Mijn herinnering aan Soos Step-In (voorheen Crappa)
Mijn naam is Marcel Franssen, afkomstig uit Nieuw Bergen. Graag wil ik wat vertellen over de periode dat ik veel in soos Step-In, het voormalige Crappa, kwam. Niet zozeer als bezoeker, maar vooral als drummer van enkele (huis)bands, die er mochten resideren, én optreden.
Wat ik van Step-In/Crappa wist was, dat men in de voormalige levenschool/confectie-atelier, al vele jaren allerlei activiteiten voor de jongeren organiseerde en dat er geregeld muziekoptredens plaatsvonden. Een nog onbekende Frank Boeyen, bv., trad er ooit op, nog voordat hij bekend werd. Walter Trout schijnt er ook te hebben opgetreden. De Boerenleenband was een bekende band uit de regio. En de Heideroosjes hebben er ooit met Carnaval opgetreden. De vrijwilligers dachten dat ze een feestband hadden geboekt, maar de heren uit Horst bleken snoeiharde punkrockmuziek te spelen.…. Maar het was allemaal aan mij voorbij gegaan.
In 1991 reageerde ik op een advertentie in de Fontein, van Henk Stammen die een drummer zocht voor de coverband van twee van zijn vrienden, genaamd De Kets. Marcel Ponjee (gitaar) en Wil van de Pas (basgitaar) waren beide afkomstig uit Veldhoven, al had Marcel veel familie in het Bergense en Ayense. Het bleek dat deze heren in soos Step-In een leuke repetitieruimte hadden gevonden. Zelfs was ik overigens nog nooit in de soos geweest, maar sommige vrijwilligers van de soos kende ik al. Om te beginnen mijn neef Stephan Franssen, en met o.m. Frans Valckx had ik leuk contact....
Een afspraak was snel gemaakt, want ik was toch wel nieuwsgierig, al had ik minder prettige ervaringen gehad met mijn vorige band. Maar het bloed kruipt….
Weldra begonnen we met oefenen, en het klikte meteen prima tussen ons. De ambiance van de soos maakte het extra gezellig. Een en ander was er mooi afgewerkt, de bar, de discohoek, de lichtspotjes en een geweldig podium.
Ons repertoire bestond vooral uit top-100 covers met hier en daar een eigen nummer. We wilden hiervoor graag twee zangeressen bij de band hebben, dus moesten er audities gehouden worden en die vonden uiteraard ook in de soos plaats. Idols avant la lettre, zal ik maar zeggen. Uit die sessies kwamen Maroeska Oudshoorn en Marjolein de Buijzer naar voren als ons zangduo, zij hadden de beste match met elkaar. De toetsenman werd Louis Ponjee, broer van gitarist Marcel. Hij maakte gebruik van een Roland Workstation, voorzien van vele mogelijkheden, zoals clicktracks en toegevoegde geluiden
Na een paar maanden intensief repeteren op de zaterdag konden we gaan optreden. We hoopten, net als de vrijwilligers van de soos, om veel mensen naar de soos te kunnen lokken. Het eerste optreden vond op 18 mei 1991 plaats. Daarna hebben we nog diverse malen op dat leuke podium mogen spelen. Echter, in mijn herinnering kwam er vooral veel eigen aanhang kijken, zoals familie en vrienden, maar nauwelijks mensen uit het dorp, hoewel er via de regiokranten en de Fontein wel ruchtbaarheid aan werd gegeven. Als band waren we behoorlijk tevreden, maar een paar maanden werd de naam van de band gewijzigd tot Kets’n Doks, om niet geassocieerd te worden met de Cats uit Volendam. De Kets’n Doks heeft zich, dankzij de soos als thuisbasis, goed kunnen ontplooien tot een leuke live-act, met veel optredens, zoals op sportfeesten, en in discotheken. Vermeldenswaardig was het optreden op de originele boot van RadioVeronica, die destijds in Maastricht aangemeerd lag.
Terug naar de soos…. Iedere zaterdag waren we in de soos te vinden om te repeteren, en dan was Arie, een bekende Bergenaar ook vaak van de partij, zittend/liggend, slapend op de bank, genietend van onze muziek.
Ik herinner me ook de Paasactiviteit, het eieren gooien, wat buiten het gebouwtje plaatsvond. De bedoeling was, gekleed in regenpakken, om eieren naar elkaar te gooien en deze heel op te vangen, en dat op een steeds grotere afstand van elkaar. Daar deden wij dan ook aan mee. Een plakkerig gebeuren, dat wel...
Zoals gezegd hebben wij, als huisband, diverse malen in 1991 en 1992 in de soos opgetreden. Hoogtepunt was echter het optreden in de grote tent t.g.v. het 20-jarig bestaan van de soos, op 24 augustus 1991. Een programma met Eine Kleine Nachtmusik (Gennep e.o.), Kets’n Doks, en als hoofdact Powerplay (met Jan van der Mey, ook bekend van Vitesse en recentelijk The Analogues.) Het was een prachtige rock/popavond, waarbij, tijdens ons optreden, achter de bühne buiten de tent, een prachtig lichtgevende vuurwerkshow werd aangestoken. Een verrassing voor de band! Alleen jammer was, dat tijdens het optreden van Powerplay, de organisatie door de politie werd gesommeerd het optreden te staken, wegens geluidsoverlast, jammer…
De volgende dag vond er nog een aangename muzikale middag plaats m.m.v. de Afferdse band Marble.
Tegen het eind van 1991 kreeg ik het idee om nóg een band te starten om een benefietoptreden voor de soos te doen, vooral om publiciteit te genereren. Inmiddels was namelijk gebleken, dat het voortbestaan van de soos ernstig bedreigd werd. Dit als gevolg van veel te weinig bezoekers voor de activiteiten alsmede financiële problemen. De gemeente Bergen was namelijk eigenaar van het pand en dreigde de stekker uit het jeugdwerk en dus ook Step-In te trekken. Vandaar dit goed bedoelde initiatief. Samen met mijn muziekvriend Toon Swinkels uit Oirlo (zanger/gitarist), basgitarist Niek Lamers (Venray) en Marcel Ponjee, gingen we repeteren voor dat optreden. We speelden covers van Golden Earring, Led Zeppelin en The Beatles en ander bekend werk uit die goede oude tijd.
Op 20 maart 1992 vond het optreden plaats onder de naam The Eyescream. Op zich was het een geslaagd en gezellig optreden met aardig wat bezoekers.
Maar het was te laat… Burgemeester Klaverdijk wilde de sleutels van het pand hebben. en dat was het dan… Heel jammer….
Het was het einde van The Eyescream, en de leden Kets’n Doks zijn zonder mij elders verder gegaan. Het nare einde ten spijt, vond ik het een geweldig leuke tijd in dat oude gebouwtje, dat inmiddels is afgebroken, zoals eenieder wellicht weet.
Aldus opgeschreven door Marcel Franssen
- Raadplegingen: 203