Bergense Mixed Hockeyclub

Op deze plek hebben wij een greep geplaatst uit de historie  van MHC-Bergen.

Het is een chronologisch overzicht geworden In de vorm van foto's, oude verslagen of krantenartikelen.
Alles is ons aangereikt door Henk Faasen en Theo Simons. Waarvoor dank.

Logo

Hoe ontstond MHC-Bergen?

De jaren '70 kenmerkten zich door strijd en vernieuwingen op velerlei terrein. Heftige discussies ontbrandden tussen liberalen, conservatieven, katholieken, humanisten, radicalen, anti-revolutionairen, socialisten en communisten, opschudding alom.
Het moet een zonderlinge gewaarwording zijn geweest, die ochtend van de achtste maart 1978. Henk Faassen (met bakkebaarden van ongeveer 20 cm) had al voor de zoveelste maal op zijn horloge gekeken. Hij bevond zich op een kale vlakte, een grasveld aan de rand van het industriegebied. Zelfs een oppervlakkig toeschouwer had met een half oog kunnen zien dat deze Henk Faassen een toornige en verontwaardigde Henk Faassen was. Een minder oppervlakkig toeschouwer zou echter spoedig hebben gezien dat Henk Faassen niet alleen een toornig en verontwaardigd man was, maar een man die zich zorgen maakte voor de toekomst van zijn twee zonen. Zijn twee zonen die reeds nu, op zeer jeugdige leeftijd aan verveling ten onder gingen. In tegenstelling tot Henk hadden zijn twee zonen niet de mogelijkheid gehad om hockey te gaan spelen.

Henk pakte een stuk klei uit de vette grond die nog vochtig was van de maartse regenbui van de nacht daarvoor. Met zijn pijp in de ene hand en de klei in zijn andere hand nam hij de geur van de grond op in zijn neus. 
Plotseling betrok de hemel en ontstak er een woeste wind. Henk werd door- en doornat. Maar op dat moment had hij het gevoel dat het er niet toe deed. De klei in zijn handen, het was de grond­stof voor een nieuwe club. Een hockey-club. Niets mocht deze club tegenhouden, geen brand, geen gemeente en geen horeca­ vereniging. Deze nieuwe club zou het gaan maken. Deze nieuwe club zou talloze kinderen en volwassenen  een toe­ komst geven.

Welnu! Mooie dromen destijds die toch voor een groot deel zijn uitgekomen. Hoe triest ook, na een lang gevecht heeft MHC-Bergen in 1994 de geest gegeven.


De oprichting

25 mei 1978 is de Hockeyclub opgericht op initiatief van Henk Faassen.
Het leden aantal steeg tot 150 waarna een afname tot omstreeks 100 plaatsvond (1988)
De clubkleuren waren Bordeaurood shirt met grijze broek.
Het heren elftal speelde lange tijd in de vierde klasse.


De Notariële Oprichtingsakte, d.d. 23 febr 1979 door notaris Joh. J. Schuld te Gennep.
In de oprichtingsakte worden als oprichters genoemd:
Henk Faassen uit Bergen, Wil Smits wonende te Afferden tesamen met 3 studenten;
Alwin den Boer, Paul Close en Yvette Frijlink allen uit Bergen

1981 Opening kantine

Logo

 

Kantine

Faassen en
Trotse voorzitter Henk Faassen en Jo Steijvers.

debuut

Debuut Bergense hockeyclub 1 september 1979

81 82c team

C-team M.H.C. kampioen 1981-1982

3 b

Hoogte punten van het seizoen:
Met stip op één:
Vanaf 1982 het meerdaagse “ M.H.C. Bergen Internationale Pinkster Hockeytournooi”
met deelname van Duitse, Engelse, Belgische en Nederlandse hockeyploegen

2 b

Op het terrein kon iedereen kamperen.

1e lustrum

Eerste lustrum Hockey Club Bergen 1983

Groepsfoto van Meisjes-A die dit jaar kampioen werden

bij elkaar geraapt

Eveneens tijdens het 1e lustrum 1983

internationaal

Internationaal hockeytoernooi in 1984

internationaaltoernooi

Internationaal hockeytoernooi 5/6/1985

10 jaar bestaan
Mixed Hockeyclub Bergen bestaat 10 jaar 1988


kaksport
20/4/1994

schoolhockey

8/6/1994

reddingsplan

18/6/1994


Mixed Hockeyclub Bergen 1

Pand Bergense Hockeyclub afgebrand in de nacht van 7 op 8 november 1994

„Ik heb wel een paar traantjes weggepinkt, toen ik zag wat er is overgebleven van onze gezellige en pas opgeknapte kantine." Clubhuisexploitant H. Plass, tevens coach van het eerste hockeyteam van de Bergense Mixed Hockey club (MHC) werd gisternacht rond twee uur uit bed gebeld met de mededeling dat het clubgebouw in lichterlaaie stond. Het gebouw brandde tot de grond af. De brandweer was snel aanwezig, maar kon niet voorkomen dat de kantine verloren ging. ,,Het was een houten gebouw. Dat brandt na vijf minuten al dusdanig dat het niet meer te redden is", aldus commandant M. Oomen van de Bergense brandweer. Over de oorzaak van de brand tast de politie vooralsnog in het duister. Ook de hoogte van het schadebedrag is nog onbekend. De klap komt hard aan bij de hockeyclub. Plass: „Het gebouw was afgelopen zomer helemaal opgeknapt. Alles was opnieuw geschilderd en bijgewerkt." „Het is zo'n zonde", vult zijn echtgenote aan. „Er zat net een nieuwe bar in, een juweel." Van de bar is niet veel meer over dan de kranen die half onder het puin bedolven liggen. De bar heeft een aardige duit gekost: zevenduizend gulden. Ook de bekers die de hockeyers in de afgelopen zeventien jaar hebben gewonnen, zijn gedeeltelijk vergaan. Het afgelopen jaar is voor de Bergense hockeyclub een pechjaar geweest. Een teruglopend ledenbestand en een tekort van een paar duizend gulden dreigen de club de das om te doen. Een eenmalige subsidie van de gemeente zou MHC moeten redden, maar de raad heeft nog geen beslissing genomen. Met dit geld zou de club een 'reddingsoperatie' uitvoeren. De opknapbeurt van het clubgebouw was de eerste slap in deze richting. Betekent de brand nu het einde van MHC? Plass denkt van niet: „We moeten nog een paar wedstrijden spelen voor de winterstop ingaat. Dan gaan we op zoek naar een noodgebouw en zien we wel weer verder.".

Gelukkig bleven de kleedlokalen gespaard.


Bergeninzakenas

Bergen in zak en as
Artikel: Hockey magazine, 1 december 1994

1996 Einde MHC-Bergen

reunie
Afscheidsreunie: 17 mei 1997 Pinkster-zaterdag,
Restaurant “Old Inn” te Ottersum


Informatie inwinnen bij: Leo Ponjee of Henk Faassen

Wie heeft nog foto's?

Zoeken