Bergen Toen en Nu

Anekdotes

images
Deze plek hebben we ingeruimd voor bijzondere verhalen, herinneringen, ludieke of grappige anekdotes die we krijgen.

Wilt u ook iets kwijt waarvan u denkt dat het hier thuis hoort, stuur het dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veehouder bidt voor behoud van prijskoeDe veehouders Maurice (links) en John Linders brengen twee verwonde dieren voor behandeling naar de veearts. Drie koeienmoesten noodgedwongen worden afgemaakt.

(door Twan Dohmen)

BERGEN - "Hold It". Engelse militairen houden nieuwsgierigen op afstand. De Toeristenweg trekt zoals de naam al zegt veel dagjesmensen. De prachtige Bergerheide Is donderdag echter verlaten. Een zielig brokje uitgebrand staal Is de attractie van dat ogenblik. De fiets aan de kant, de verrekijker en het fototoestel uit de tas gehaald wachten de kijkers op een reuze-prent. Tussen de vakantiefoto's straks ook een zweem van sensatie. De jonge Bergenaar G. Geurts is tuk op ongelukken. "1k ben direct achter de brandweer aangefietst. Je kon direct na het ongeluk dichtbij komen. lk heb nog kleurenfoto's gemaakt met vuur en rook. Kopen?" Honderden zijn de rookpluim en de sirenes achterna gereisd. Het weiland wordt aan alle kanten omzoomd door kijkers. Een aantal slimmeriken probeert via de achterkant dichtbij te komen. Tevergeefs: de militairen hebben hun bedoelingen door. Helikopters vliegen intussen af en aan. Brandweerkorpsen bestrijden het vuur. Een kleine twee uur mag de pers het wrak van dichtbij bekijken. Tot teleurstelling van de vele telelenzen achter het prikkeldraad mag de gewone burger niet mee.

Lees meer

Het goddelijke plezier van Thei Buddiger

Anekdotes Buddiger 2Het blijft doodstil in de grote boerderij ook na twee keer bellen en een klop op het raam. Pas als we rond de stallen en schuren lopen horen we achter een grote schuifpoort een lammetje mekkeren. Maar geen mens en teleurgesteld lopen we weer naar de weg. Van ginds komt een vrouw aanhollen, glimlach op het gezicht. Ik denk: die is van hier en wacht op haar. Als ze bijna bij me is passeert een man op een fiets. Hij groet de vrouwvriendelijk en zij hem. Hij wenst mij een goeie dag en ik hem en in een flits zie ik de koude druppel aan zijn neus. Dan is hij verder. „Ze waarschuwden me dat er bezoek was", zegt de vrouw. Drie huizen verderop, een kleine tweehonderd meter, zat ze waarschijnlijk aan de morgenkoffie met de buurvrouw. Ze noemt haar naam, maar het is niet die we zoeken. „Woont hier dan niet Thei Buddiger?", vraag ik verbaasd. „Nee, maar dat is de man die net kwam langsfietsen", zegt ze. De fietser heeft inmiddels het viaduct bereikt. Snerpend fluiten we op onze vingers. Thei Buddiger kijkt om, we zwaaien en wenken, hij stopt, voelt in zijn binnenzak, en komt langzaam terugfietsen als we blijven roepen. „Sorry mevrouw, omdat u voor niks bent gekomen", zeg ik. „Och dat geeft niks", antwoordt ze en holt weer terug naar de koffie.

Lees meer

Nostalgie: badmeester en .. zwembad

Ingezonden door voormalige zwemclub.

Ien Berge ien het zwembad  Wijze: Toen ik nog een Junkse was

Ien Berge ien het zwembad
door vule wij ons thuis
Een uurtje van ontspanning
En dan wer vlug nor huis
Zwemme en wat kwake
Pieter wat is het fijn
Heel goed vur de spiere
En heel goed vur de lijn. Tra,la,la,la,la 2x

Lees meer

De Papeters "Jan, Pier en Nelleke"

Anekdotes Papeters

Het is me een mooie troep, die ruilverkaveling. Ze zetten alles op papier... alles... maar we hebben in het veld nog een kruis staan... en dat zijn ze glad vergeten... het is een mooie troep!" Uit zijn woorden spreekt een heilige verontwaardiging. Zijn kraaloogjes steken. Aan weerszijden van de alpinopet kringelen grijze krulletjes. „Mensenmoordenaars zijn het...! Het beste punt om de Rijksweg over te steken willen ze afsluiten... en dan maken ze een nieuwe oversteek, daaronder in de diepte." Beschuldigend heft hij zijn vinger en wijst er mee in de verte. Twee fietsers komen voorbij en groeten ons, de een zelfs met militair vertoon. „Voor je het weet zit je op de weg... levensgevaarlijk!"

Zonder uitnodiging begint Pier Thissen zijn gal te spuien als we bij hem uitkomen, ter­wijl hij in het Bergense gehucht „Op de Pa-peter" een nieuwe, rode straatbezem staat schoon te vegen aan een weipaal. Hij heeft er zojuist de stal mee aangeveegd, een alleen­staand laag hok langs de weg, waarin zestien jonge koeien staan. In de verste hoek brandt een kale peer, het enige licht in de schemeri­ge stal. Nog terwijl Pier zijn verhaal afsteekt komt een gebogen figuur uit de schuin te­genover liggende boerderij.

Lees meer

  • 1
  • 2

Zoeken