Ligging
Het dorpsplein was vroeger gelegen rond het kruispunt aan de Oude Kerkstraat. Voorheen Heerbaan genoemd.
Het dorpsplein en de wegen er naar toe waren verhard met grint.
Eind 1800. Een klein gezelschap poseert voor het café - logement - bakkerij van Douveren in de huidige Oude Kerkstraat. De man links is Louis Peeters. Opvallend is de dame rechts met schort en de dame geheel rechts. Zij poseren ook op de bovenstaande foto.
De man met de pet lijkt verdacht veel op de fotograaf Lambert Perolles zelf.
Eind 1800. De huidige Kerkstraat, gemaakt door fotograaf Lambertus Petrus Perolles *Afferden (Gening) 21-11-1850.
Links hoeve de Spijcker met daarvoor de bewoner Christiaan Antoon Peeters, landbouwer en wethouder.
Zicht vanuit Oude Kerkstraat. Logement van Secretaris van Douveren in 1890.
Links het kapelletje met de brievenbus van de PTT.
Begin 1900
Kerkstraat
Op de kruising stond een kapel. Rechts van deze kapel op het hoogst gelegen punt van het dorp Bergen was het dorpsplein(op een Terp). Aan de achterkant van deze kapel stond een pomp, begin 1900. Rechts is nog het hekwerk van hotel - café - brouwerij 'de Keijzer' van de familie Leopold van Aerssen te zien. De gemeente kocht in oktober 1912 het 'Hotel van Aerssen' met bijgebouwen en tuin voor ƒ3325,- van de erven van Aerssen en liet het pand slopen. Het duurde nog tot 1917 voordat hier een nieuw Raadhuis werd gebouwd.
Straatbeeld uit de mobilisatietijd (nu Oude Kerkstraat genoemd), met rechts het eerste Bergense gemeentehuis uit 1810. Nadat in 1917 het nieuwe gemeentehuis was gebouwd, werd het oude pand gebruikt als muziekzaal voor de fanfare, ook werden er in de winterperiode huishoudcursussen in de zaal gegeven. Links het café-logement van de familie Willem en Petronella van Treeck - Stoffels. Het kleine meisje is waarschijnlijk dochtertje Gerardina *13-09-1915. In de schuur er naast was vanaf 1908 de Boerenbond van de L.L.T.B. gevestigd.
In de Tweede Wereldoorlog was er in de muziekzaal het distributiekantoor gevestigd waar de Wellse Elly Schreurs werkte met Jan Daemen. Zij stond destijds als leerkracht aan de lagere school in Bergen.
De huidige Oude Kerkstraat in Bergen. Rechts een onbekende man voor het eerste raadhuis van onze gemeente.
In dit gebouw was tevens de openbare school gevestigd tot in 1898.
Later werd het een onderwijzerswoning voor het hoofd van de school.
uit de krant van 27-02-1904
1910 - 1920
Bergen in feeststemming ca.1910, bij het dorpsplein. Links staat: 1 Jan van Treeck - 2 moeder Kessels-Theuws - 4 Carolina Kessels van Dijck met dochtertje An en zoontje Karel op de arm. Iets hoger naast de linkse paal staat de vader van Piet Kessels: Jacobus Martinus Kessels. De man in het midden zit op de dorpspomp.
De bakker van winkel Kessels zit bovenaan links.
Waarschijnlijk is er een gouden bruiloft in de buurt, gezien de twee ringen.
De Bergense fanfare Les Montagnards.
Deze foto is enkele jaren na de oprichting ca. 1910 gemaakt bij de waterpomp.
krantenartikel 10-01-1905
Uit de krant van 01-02-1917
Bergen 29-11-1917 - Donderdag had de inwijding van ’t nieuwe raadhuis plaats. Nadat deze plechtigheid door onzer Zeer Eerwaarde, heer pastoor in tegenwoordigheid van de Raadsleden en belangstellenden verricht was, ging de Raad over in openbare vergadering. Nadat de voorzitter de noodzakelijkheid van een nieuw gebouw aangetoond had en den invloed van ruime en goed ingerichte lokalen op personeel en werk besproken had, gaf spreker een leerrijke en goed gedocumenteerde schets van ’t ontstaan der gemeenten in het algemeen en deze gemeente in 't bijzonder. Hij ging terug tot de grijze oudheid, volgde de vaderlandsche geschiedenis en kwam met verschillende belangrijke mededeelingen uit de archieven tot den huidigen toestand der gemeente. Alle aanwezigen hebben genoten van deze wetenschappelijke rede, helder en bevattelijk voorgedragen. Ten slotte deed spreker een beroep op de raadsleden toch altijd hun plichten onpartijdig, en zonder nevenbedoelingen te blijven vervullen, dankte de leden voor de aangename wijze waarop altijd het debat in de vergaderingen gevoerd werd en spoorde hen aan ook in deze moeilijke dagen en in de donkere toekomst met ijver met hem mede te blijven werken aan de belangen der gemeente.
Dit gemeentehuis werd in 1917 gebouwd door aannemersbedrijf Gebr. Oudenhoven uit Venray.Het werd betaald met het geld dat de Gemeente ontving van Mej. Philomena van Ophoven die 500 ha. ontginningsgrond kocht.
Voor het gemeentehuis was ook een klein pleintje, op de muur hingen kasten met een glazen wand. Hierin werd al het gemeentenieuws in aangebracht, zoals ondertrouw, trouwen, sterfgevallen, aktes van verkoop enz.
Foto 'Dorpsplein Bergen' ca.1913-1914.
Tegenover het plein was vanaf 1915 Niesten gevestigd Café winkel en bakkerij en
aan de rechterzijde van het plein kapper Piet Smits.
Links van het plein was hotel de Keizer. De verharding van de wegen was door grint evenals het plein.
Mobilisatie 1914 -'18. Voor café / winkel van Piet Kessels en zijn vrouw Maria Carolina Kessels-van Dijck.
Een broer van haar, Peter Anthonius van Dijck *1869, was op 26-05-1902 getrouwd met de Wellse bakkersdochter Maria Francisca Achten *1871. Dit echtpaar woonde tegenover de lagere school in de huidige Kerkstraat en runden daar tot 1930 een winkel met levensmiddelen en koloniale waren. (later Geenen)
Op het bord boven de deur staat: P. Kessels winkelier - Verlof. Het was een bakkerij - men verkocht er dus brood, koekjes, gebak en levensmiddelen. Ook werden er manufacturen verkocht. Er was ook een café in het grote pand.
Bergen winkel P. Kessels - van Dijck ca. 1915. Bergenaren bij de winkel - café van Piet Kessels.
Geheel rechts staat de eigenaar met zijn vrouw Carolina van Dijck met hun jongste zoon Herman *24-07-1911. Dochter An *08-12-1905 staat links van moeder met haar poppenwagen. Naast An staat (met witte schort) haar oma Kessels-Theuws. Jack *21-10-1904 en zijn gehandicapt broertje Karel Kessels *08-07-1907 staan links met wandelstok van het groepje kinderen.
1918 Links het ouderlijk huis van de familie Christiaan Peeters-Stoffels, hoeve 'de Spijcker' (ôp de Spieker in dialect).
Christiaan Peeters was jarenlang wethouder in de gemeente Bergen. Deze pachthoeve was tot in de 19e eeuw eigendom van de familie Portmans en de hoeve ging daarna over naar de Zuid Nederlandse adelijke familie Overschie de Neerijsche, die ook eigenaar was van 'Macken' in Vierlingsbeek. In het begin van de 19e eeuw werd de hoeve gepacht door de familie Stoffels, die ook in Bergen grond in eigendom had. Een dochter van deze familie trouwde te Vierlingsbeek op de watermolen met Christiaan Peeters. Omdat de andere kinderen uit deze familie niet waren getrouwd en er geen opvolgers waren voor de Spijcker, kwam de fam. Peters-Stoffels uit Vierlingsbeek naar Bergen. De Spijcker werd toen de 'Heerenhof' genoemd en lag aan de tegenwoordige Kerkstraat. Eind 1944 werd de tegenoverliggende kerk beschoten en ernstig beschadigd. Ook de 'Heerenhof' ging ten onder aan dit zware granaatvuur. In 1958 is deze monumentale boerderij afgebroken en kwam er een kerkplein en woningen voor in de plaats.
Rechts is de voormalige kapelanie die tot 1852 de pastorie was.
1920 - 1930
Het dorpsplein was het hoogste punt van het dorp Bergen. Tijdens de overstroming in 1924 bleef het dorpsplein droog.
Rechts staat de eerste telefoonpaal uit 1918.
ca.1925 Kloostertuin van de oude St. Petruskerk gefotografeerd vanuit het zolderraam van het oude Postmeestershuis.
1925 - de zij- en de achtervleugel van het Postmeestershuis. De voordeur ligt nu aan de achterkant.
Huidig adres Oude Kerkstraat 1, eerder Maasstraat 2.
Dit pand was het Postmeestershuis met een postkoetshalte.
Het huis is gebouwd in 1775.
1930 - 1940
Dorpsplein ca. 1930
Kruispunt. 2e van rechts is Chris van Lin *11-12-1911. De foto is gemaakt in 1931.
1932 Oude Kerkstraat met op de achtergrond het gemeentehuis.
1932 Panoramafoto vanaf de kerktoren gemaakt door Piet Kessels
In het midden ligt de vroegere Heerbaan, die nu Oude Kerkstraat wordt genoemd.
Wegens plaatsgebrek liet Pastoor van de Munnecom in 1932 een nieuwe kerk bouwen in de Dorpstraat,
door architect M. van Beek en aannemer van Mil uit Bergen.
De pastorie ernaast dateert uit 1867, gebouwd door Pastoor Jacobus Geene. Daarvoor was de Kapelanie Pastorie.
De kerk werd hebouwd tegenover de boerderij Heerenhof (de Spijker)
Aan de voorzijde van de boerderij op de scheiding met pand van Niesten stond een aanplakbord.
Hierop stonden de kerkberichten en van de dorpsbewoners als ze iets te koop hadden:
een toom biggen te koop, een dienst meid of knecht zochten, of de opstelling van de voetbalclub.
Hier was een klein pleintje waar de kerkgangers hun verhalen kwijt konden
De Vrijwillige Burgerwacht van Bergen in 1933, destijds allemaal woonachtig in Bergen.
Het was geen militaire organisatie in tegenstelling tot de "Vrijwillige Landstorm". De Burgerwacht uitgerust met (oude) legergeweren, waarmee 's avonds op de Bergense Hei geoefend werd. De groep had de taak tot handhaving van orde en gezag binnen de gemeente, maar heeft nooit hoeven aantreden voor plaatselijke oproer of rellen. Ook de andere kerkdorpen in de gemeente Bergen hadden plaatselijk een Burgerwacht.
Bovenste rij v.l.n.r. Hai Wijenberg (Aijen) - Piet Wolters (Aijen) - Wim Linders (oud burgemeester van Arcen) - Sraar Ploem - Tinus Hesen (Aijen).
2e rij: Piet Smits (kapper) - Harry Huijbers - Bèr Niessen - Tontje Verhoeven - Bèr Rouschop ( onderwijzer) - Rein Geurts - Jac Zeegers - Hannes Hendriks - Piet Wijnen - Pèt Derkx - Gert Reijntjes.
3e rij: Sjef Stoffels - Jeu Hesen - Gert Boetselaars (Smal) - Piet Honig - Lei Ponjee - Pierre Niessen - Hub Braun - Len Hendrikze (Len van de Halve Maon) - Piet Tissen - Joos van Mil - commandant Gerard Ploem (veldwachter).
Knielend: Chris Suijkerbuijk - Karel Willems - Gert van Doren - Harry Schelbergen - Gradus Teluy - Dries van Bon - Thei Kuypers (Aijen).
Op het dorpsplein vonden allerlei festiviteiten plaats.
Zoals een paardenmarkt, jaarlijkse kermis, processies en optredens van de fanfare.
Fanfare op het plein
Afbreken kapel in de jaren dertig.
In de dertiger jaren werd de kapel die op de kruising van wegen stond, afgebroken en werd
het dorpsplein toegankelijker en groter.
In de loop der jaren is het plein diverse malen aangepast en vergroot.
1940 - 1950
Achteraan rechts het Gemeentehuis ca. 1940. Hier stond vroeger Hotel de Keizer.
Vooraan rechts zie je de oude schuur van Hotel de Keizer.
Later is deze schuur gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam de brandweerkazerne.
Gemeentehuis gebombardeerd in de oorlog
De Petruskerk werd aan het einde van de oorlog eveneens zwaar beschadigd.
1945 priesterkoor St. Petruskerk
luchtfoto uit 1945
1950 - 1960
Pleinfoto 1952. Op de voorgrond het postkantoor van Sjang Rijniers; zoon Louis staat in de deuropening.
Daarachter Café de Zwaan annex kruidenierswinkel en bakkerij, voorheen van de familie Niesten die tot 1938 de Aijense St. Antoniusmolen bezat. Op de achtergrond de kerk, de kapelanie en het gemeentehuis.
De Bèrgse kermis van weleer vond plaats aan de Oude Kerkstraat (voorheen Heerstraat). Daar was destijds het dorpsplein gevestigd. Op dit plein vond vroeger de jaarlijkse kermis plaats.
De kermis was altijd een groot gebeuren. Naast kapper Smits stonden stond een grote overkapping met een zestal schommels, een zweefmolen, een snoepkraam en een viskraam. De eigenaar was Gerardus Janssen (Palm Gradje). Er waren een 3 tal cafés. Er stonden meestal 2 danstenten en later soms wel 3.
Een in de loop der jaren bekende verschijning tijdens de kermis was ‘Pinda Wullum’. Zijn echte naam was Tsen Koa Pai (1892-1965). Willem woonde in Venlo en haalde zijn inkomsten uit de verkoop van pinda’s, zoetwaren en zelfgemaakte chocolade op kermissen en carnavalsbals in Venlo en omstreken, dus ook in Bergen. Hij liep dan met zo’n soort van houten dienblad voor zijn buik waar alle lekkernijen op uitgestald lagen.
Menig Bèrgse kermisbezoeker zal met weemoed aan Pinda Wullum terugdenken als iemand met een onverstoorbaar humeur en zijn “pinda, pinda, lekker, lekker!”
De Maasstraat met uitzicht op het gemeentehuis
Bezoek Koningin Juliana aan Bergen 1950 op het dorpsplein.
Gemeentehuis 1951 installatie burgemeester Mackelenbergh
Winkel Bakkerij Niesten aan het dorpsplein. Man met mand is Jan Koppes die later zelf een winkel in Aijen had.
Dorpsplein. Het centrale punt in de jaren dertig. Het gemeentehuis was als zodanig in gebruik van 1917 - 1969.
Vanwege verkeer, technische problemen en de wateroverlast is het gesloopt in 1970.
Kruispunt
Zicht op Kapelanie en Kerk
1960 - 1970
Oude Kerkstraat: Piet Derikx, Jan ten Haaf, Pastoor Berghs, Sjaak de Zeeuw en Hai Frederiks
Parkeerplaats bij het Gemeentehuis 1960
1965 helicopter op het kerkplein in Bergen.
Gemeentehuis in Bergen gesloopt in 1970
Plein en kruispunt
Hier ontstond het Kerkplein met aan de achterzijde diverse woningen.
Dorp Bergen ca. 1965
Bergen onder water 1 juli 1995
Voor meer informatie over het gemeentehuis, klik hier
Voor meer informatie over alle burgemeesters, klik hier
Voor meer informatie over de installatie van burgemeesters, klik hier
- Raadplegingen: 1379