IRA aanslag 1988

Op 1 mei 1988 verlieten drie Britse militairen om 1.30 uur een discotheek in Nieuw Bergen. Toen zij in de auto stapten die op de tegenovergelegen parkeerplaats stond, ontplofte die op het moment van wegrijden. Twee van de drie mannen werden op slag gedood. De twee die werden gedood zijn de 21-jarige John Dunn Baxter en de 22-jarige John Miller Reid. Beiden waren gelegerd in het Westduitse Laarbruch. De derde raakte gewond en is naar het ziekenhuis in Venray gebracht.

IRA aanslag 7

In dezelfde nacht stapten een uurtje eerder drie Britse militairen na een avondje stappen in Roermond in de auto. Toen zij weg wilden rijden, schoot een man van korte afstand door de auto. Eén militair, de 21-jarige lan Shinner, was op slag dood, twee anderen raakten gewond. 

IRA aanslag 1

De explosie in Nieuw Bergen richtte veel glasschade aan het gemeentehuis en woningen in de buurt aan. Ook geparkeerde auto's liepen schade op. De buurt is de hele dag afgezet geweest; 45 woningen werden ontruimd. De bewoners werden een groot deel van de dag geëvacueerd. De Explosieven Opruimingsdienst heeft nog twee andere auto's met Brits kenteken op explosieven onderzocht, maar heeft niets gevonden.

IRA aanslag 2

Minister Korthals Altes van justitie heeft in een eerste reactie zijn afschuw uitgesproken over de aanslagen. Dat deed ook PvdAleider Kok.  Ook de Britse minister van defensie Younger, heeft de aanslagen veroordeeld. De Britse slachtoffers waren volgens hem „totaal onschuldig, ongewapend en hebben niets van doen met wat voor militaire operatie dan ook". De Ierse premier, Haughey, zei in een verklaring de aanslagen „totaal te veroordelen" en betuigde zijn medeleven met de ouders van de slachtoffers.

Direct daarop claimde de IRA de aanslagen en voegde daarbij een boodschap aan toenmalig premier Margaret Thatcher toe: “Onze eisen zijn simpel. Laat Ierland los, en er zal vrede zijn. Zo niet, dan mag u vaker op het vliegveld wachten op omgebrachte militairen.”

Het onderzoek naar de daders van de aanslagen was in handen van de rijkspolitie Limburg en de marechaussee. In totaal waren ongeveer veertig mensen ingeschakeld. Ook de Engelse autoriteiten hielden zich met de zaak bezig. 

Herdenking aanslag IRA in 2013

IRAaanslag 4
Foto L1

In 2013 was het 25 jaar geleden dat een bom van het verboden Ierse Republikeinse Leger een einde maakte aan het leven van twee  Britse soldaten. De herdenking in Nieuw Bergen was een initiatief van voormalig RAF-militair Gary Millar. Op het plein naast het gemeentehuis werden bloemen gelegd en toespraken gehouden.


Foto L1

Eén van de aanwezigen was toenmalig burgemeester Dick Klaverdijk. De herdenking werd afgesloten met een bijeenkomst in het gemeentehuis.

IRA aanslag 5    IRA aanslag 6

Links:  Foto van maart 2017 herdenking IRA slachtoffers bij het gemeentehuis

Rechts: Foto van april 2018 herdenking IRA slachtoffers bij het gemeentehuis

Naar aanleiding van het tragische gebeuren in 1988 is in de loop der jaren de volgende documentatie ontstaan:

 

- een brief van burgemeester Klaverdijk   Herinneringen aan 1 mei door Dick Klaverdijk 
  Dick Klaverdijk is 26 juli 2020 overleden.

- een scriptie uit 2015 van Thom de Kruijf verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen Transnationaal terrorisme: de IRA in Limburg



- een compilatie uit 'De oude doos' van 'Opsporing verzocht' IRA Bomaanslag in Nieuw-Bergen, 1 mei 1988 on Vimeo

- een dagboek vastgelegd door politieagent Richard Fassotte - zie prospectus - met foto's van Nico van den Hurk

- de herdenkingsdienst van 11 mei 1988



- A.Kelly (links) heeft de aanslag overleefd.

- een fragment van de herdenking in 2013 van L1 - IRA-aanslag in Nieuw-Bergen herdacht - L1

- in het najaar van 2021 start de Nederlandse serie The Spectacular over de aanslagen in 1988.   
The Spectacular is een groots project, met een internationale cast, dat zich in verschillende delen van Europa afspeelt. Vanwege de aangescherpte COVID-19 maatregelen is het onmogelijk om de serie in verschillende landen op te nemen. Om die reden is besloten alle buitenlandse sets na te bouwen in een studio in Nederland. Niet eerder werd dit gedaan voor een serie van deze omvang.





 

Zoeken