Bevrijding
In de frontlinie
Voor Bergen en Aijen begon de turbulente frontperiode dinsdag 5 september 1944, de zogenaamde Dolle Dinsdag. Op de Rijksweg zagen we een bonte stoet van Duitse troepen. Hun terugtocht was in volle gang en de bevrijding door de geallieerden op komst. Maar de terugtocht stokte. Toen verschillende operaties in het land niet het verwachte resultaat opleverden, begon voor de inwoners een rampzalige periode, die zou duren van september tot de algehele evacuatie op 7 januari 1945.
Begin jaren 40 - de weg van Bergen naar de molen van Aijen
De angstige frontmaanden
In het laatste kwartaal van 1944 was er sprake van een benarde situatie. Onze rustige Maas werd de scheidslijn tussen de elkaar bestrijdende legers. De gewone burger werd vaak het slachtoffer. Het ergste waren de voortdurende beschietingen met granaten. Het gefluit van de afgeschoten projectielen zou spoedig een bekend geluid worden voor de bewoners van het frontgebied.
De evacuatie
Het jaar 1944 eindigde voor Bergen en omgeving in een grote chaos. Maar het ergste moest nog komen. Op 6 januari 1945 brachten Duitse soldaten huis aan huis het ontstellende bevel dat iedereen de volgende dag moest vertrekken met ten hoogste ’20 Kilo Gepäck’. Dat zorgde voor paniek en opschudding. De volgende dag gingen ruim 1500 bewoners van Bergen en Aijen te voet via Duitsland naar de noordoostelijke provincies in Nederland.
Bevrijding in den vreemde
De meeste inwoners van Bergen en Aijen hebben de bevrijding op hun evacuatieadres beleefd in de loop van maart en april 1945. Het bericht dat Bergen reeds op 3 maart was bevrijd, stimuleerde het verlangen zo gauw mogelijk naar huis terug te keren.
Thuiskomst
De thuiskomst in Bergen was voor velen echter een teleurstelling. Vele huizen waren onherstelbaar beschadigd en geheel geplunderd. Er was heel veel vernield en de landerijen lagen hier en daar vol landmijnen. Met lege handen kwamen de geëvacueerden terug in hun woonplaats.
Teksten ontleend aan Jan Daemen in 'De gemeente Bergen door oorlogsgeweld geteisterd'
De verwoeste kerk
Luchtfoto van de verwoeste Kerkstraat
Iedere dag kwamen meer inwoners thuis. Men begroette elkaar, blij over het weerzien na een lange scheiding.
Hoewel de trieste aanblik van het dorp een domper was op de vreugde, overheerste blijdschap omdat men weer thuis was.
Voor evacuatie en bevrijdingsverhalen ga naar: Verhalen
Voor meer informatie over WOII in Limburg ga naar: Limburg
Klik hier voor foto's van de Dodenherdenking gemeente Bergen in 2023
70 jaar bevrijding
Viering 70 jaar bevrijding in Centrum het Degersven
Klik op de link voor meer foto's van:
Viering 70 jaar bevrijding
In 2020 was het 75 jaar geleden dat gemeente Bergen is bevrijd. In alle dorpen hebben vrijwilligers daarvoor een indrukwekkend programma georganiseerd om die vrijheid te vieren en te herdenken. De Stichting Bergen Toen en Nu heeft naar aanleiding van 75 jaar vrijheid de zogenaamde Bevrijdingsroute gerealiseerd. Een route door de dorpen Bergen, Aijen, Nieuw Bergen en het buurtschap Heukelom waar op 17 bijzondere locaties informatieborden staan. Borden met foto’s ‘van toen’, informatie over WO II en/of de bevrijding.
75 jaar bevrijding
Het plaatsen van bord 3 door de werkgroep
Het plaatsen van een groot affiche langs de Rijksweg.
Klik hieronder voor meer foto's van:
Plaatsen fotoborden en spandoek door de werkgroep
Klik hier voor meer foto's van:
De borden van de bevrijdingsroute
Op de borden staat achtergrondinformatie en een plattegrond.
Bevrijdingsroute
Klik op de plattegrond voor vergroting
We hebben een folder bestaande uit een routekaart en een routeplan.
De route is ongeveer 12 km.
Via de link hieronder downloaden:
- Raadplegingen: 2418